A pránájáma mesterei


Újabb részlet Gregor Maehle Pránájáma-könyvéből:


"Definíciók



A szövegben előforduló „ Ashtanga-jóga ” kifejezés Patandzsali nyolcfokú jógájára utal, amely a pózok gyakorlása mellett olyan alkotóelemeket is tartalmaz, mint a meditáció és a szamádhi . A hasonló nevű tradicionális, sorozatokra épülő jógát végig Ashtanga vinyásza jógának nevezem, hogy megkülönböztessem Patandzsali jógájától.



A „ jógi ” kifejezés a férfi és női gyakorlókat is jelöli, a férfi jógikat jóginnak , a női jógikat pedig j ógininek nevezzük.



Az „Isten”, „Legfelsőbb Lény” és „Istenség” kifejezések egyidejűleg utalnak a férfi, női és semleges formákra is, pontosan abban az értelemben, ahogy a szanszkrit „Brahman” kifejezés is mindhárom nemet tartalmazza.



Köszönetnyilvánítás



Hálás köszönet illeti a feleségemet, Monica Gaucit, valamint a Perthben, Ausztráliában található 8 Limbs jógastúdió tanárait és tanulóit, akik fenntartottak engem a hároméves gyakorló és kutató elvonulásom alatt. Bár ezalatt az idő alatt alig láttak, a támogatásukkal valószínűleg többet tettek hozzá ehhez a könyvhöz, mint én.



Hálámat fejezem ki a néhai Jóga Visárada Srí K. Pattabhi Joisnak. Abban a nagy szerencsében részesültem, hogy tizennégy hónapig oktatott, és ez volt az az idő, ami szilárdan megalapozta a napi ászana -gyakorlásomat. Az ászana alapja nélkül, melyen a jóga összes többi ága nyugszik, bármennyire is pompázatosak, keveset kaphatunk tőlük, és még kevesebbet tarthatunk meg belőle.



Hálával tartozom még Jóga Ratnákara Srí B.N.S. Iyengarnak, akitől szerencsém volt nyolc hónapnyi oktatásban részesülni, nem ritkán négyszemközt és naponta kétszer a pránájámában , krijában és múdrákban . Az ő tanítása volt az, ami szilárdan megalapozott engem a jóga ezen aspektusaiban.



Mindenek fölött, hálával tartozom mindkettejük mesterének, a néhai Sri Thirumalai Krishnamacharyának, aki korlátozott látásunk számára ma olyannak tűnik, mint egy fölénk tornyosuló óriás, aki mesteri szinten a magáévá tette a jóga összes tartozékát.



Hálámat fejezem ki a néha Swami Kuvalayanandának, a Kaivalyadhama megalapítójának, és jelenlegi igazgatójának. O.P. Tiwarinak. Kaivalyadhama az 1920-as évektől kezdve hatalmas mennyiségű jógikus kutatást és szentírást adott ki, és továbbra is ezt teszi.



Hálámat fejezem ki a néhai Dr M.L. Gharote-nak, a Lonavla Yoga Insititute alapítójának és jelenlegi igazgatójának, Dr. M.M. Gharote-nak. A Lonavla Yoga Institute a jóga-sásztrák fordítására szakosodott. Kaivalyadhama és a Lonavla Yoga Institute nélkül a legtöbb modern jógi kevés autentikus információhoz férhetne hozzá a Jóga-szútrán , Hatha-jóga Pradípikán , Siva-szamhitán és a Gheranda Szamhitán kívül.



Hálámat fejezem ki Swami Ramdevnek is, aki a pránájámát a népegészség fontos eszközének tekinti, és így nem csak egy kiválasztott kisebbséggel osztja meg azt és annak jótékony hatásait.



Valamint hálámat fejezem ki India ősi bölcseinek, a jóga-sásztrák szerzőinek, akik a tanítások kifogyhatatlan áradatában állították össze és adták tovább a sok ősi jóga-írást. Az ő tanításaik napi tanulmányozása volt az, ami szilárdan megalapozott engem a jóga-filozófiában, a meditációban és az Isten iránti odaadásban."






from HOTASHTANGA.COM http://ift.tt/1iwTLtE
loading...